Tosty z chmurką znajdują się w spisie dań, które przygotowuje mon amour na nasze leniwe śniadania. Zawsze lubiłam w Nim to, że choć gotuje mało, to gotuje i gotuje dobrze. Makaron z łososiem z jednej z naszych pierwszych randek pamiętam do dziś. Podobnie jak kanapki, też z jajkiem, ale przygotowywane w zupełnie inny sposób.

Chociaż absolutnie nie lubi wątróbek, to na moje urodziny zrobił z nich pasztet, bo ja lubię. Nie wspominając o tym, że kiedy życie mnie gniecie i brak mi sił i pada śnieg, a miasto już dawno śpi, ubiera się i idzie do sklepu, bo wie, że nic mi tak humoru nie poprawia jak smażony camembert. Ponieważ to głównie ja gotuję, w weekendy wyręcza mnie w śniadaniach. Kupił sobie nawet książkę ze śniadaniowymi przepisami na różne okazje 🙂

Cloud eggs, pod taką nazwą spotkacie je np., na Instagramie (zdają się być teraz modne, więc śmiało mogę mówić, że w domu mam prekursora chmurkowego trendu), są łatwe w przygotowaniu, efektowne i bardzo smaczne. Możecie je doprawić ulubiony przyprawami, szczypiorkiem lub boczkiem. Świetnie smakują z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Kładziemy wtedy najpierw grzyby, a dopiero później pianę i żółtko. Jeśli chodzi o sery, sprawdzą się przede wszystkim sery twarde typu Parmigiano czy Pecorino.

Podany tutaj przepis jest wersję podstawową. Bawcie się smakami!

 

19401539_1361220013993355_1342336153_o

 

19402389_1361220043993352_1522764516_o



recipe detail
Przygotowanie

10 minut

recipe detail
Gotowanie/ Pieczenie

10 minut

recipe detail
Temperatura

200

recipe detail
Porcje

2

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Nagrzej piekarnik do 200 ℃.

Blachę wyłóż papierem, ułóż na niej chleb.

Rozdziel białka i żółtka. Ważne! Staraj się nie uszkodzić żółtek. Ja zostawiam je w połówce skorupki i wkładam do kieliszków.

Białka wlej do miski. Wsyp odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.

Połowę piany wyłóż ostrożnie na chleb, robiąc gniazda w centrum.

Do uformowanych gniazd przełóż żółtka.

Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że piana i ser też mają sól ;)

Przykryj żółtka pozostałą pianą.

Posyp wierzch startym serem.

Włóż do piekarnika i po 10 minutach ciesz się doskonałym śniadaniem, lub kolacją. Jeśli nie lubisz płynnego żółtka (?), 10 minut to za mało.