Śliwki z marcepanem
Krzepiące. To ciasto jest krzepiące. Masz ochotę przytulić się do niego, jak do swetra. A do tego jest słodkie. W zestawie z:
1.kocem
2.fotelem
3.kubkiem
4.filmem
jest idealne.
Śliwki z marcepanem są połączeniem niezawodnym. Dodałam do niego czekoladowy spód i służy mi dobrze w chłodne wieczory. Do śliwek nie dodaję cukru. Marcepan w zupełności wystarczy. Właśnie ten kontrast kwaśnego i słodyczy lubię w nim najbardziej. Poza kruszonką, oczywiście. Bo kto nie lubi kruszonki?
30 minut
50 minut
180
8-10
SKŁADNIKI
Blaszkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem.
Mąkę, cukier, masło, kakao, jajko, proszek do pieczenia, sól i mleko umieść w misce i ugnieć na jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do blaszki i rozprowadź.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiecz 10 minut.
W tym czasie przygotuj śliwki. Pokrój je na mniejsze kawałki (ja przekroiłam na 4) i wrzuć do miski.
Do śliwek dodaj cynamon.
Zetrzyj na tarce marcepan (duże oczka), lub po prostu porwij rękami, i dodaj do śliwek.
Śliwkowy mix wyłóż na podpieczonym spodzie.
Przygotuj kruszonkę. Masło, mąkę z proszkiem i cukier zagnieć, aż zrobi się kulka.
Rozprowadź kruszonkę na cieście, używając tarki lub jak tylko masz ochotę :)
Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złocista.
Wyłóż z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Podawaj z lodami cynamonowymi.