Krzepiące. To ciasto jest krzepiące. Masz ochotę przytulić się do niego, jak do swetra. A do tego jest słodkie. W zestawie z:
1.kocem
2.fotelem
3.kubkiem
4.filmem
jest idealne.
Śliwki z marcepanem są połączeniem niezawodnym. Dodałam do niego czekoladowy spód i służy mi dobrze w chłodne wieczory. Do śliwek nie dodaję cukru. Marcepan w zupełności wystarczy. Właśnie ten kontrast kwaśnego i słodyczy lubię w nim najbardziej. Poza kruszonką, oczywiście. Bo kto nie lubi kruszonki?



recipe detail
Przygotowanie

30 minut

recipe detail
Gotowanie/ Pieczenie

50 minut

recipe detail
Temperatura

180

recipe detail
Porcje

8-10

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Blaszkę o średnicy 23 cm wyłóż papierem.

Mąkę, cukier, masło, kakao, jajko, proszek do pieczenia, sól i mleko umieść w misce i ugnieć na jednolite ciasto.

Przełóż ciasto do blaszki i rozprowadź.

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiecz 10 minut.

W tym czasie przygotuj śliwki. Pokrój je na mniejsze kawałki (ja przekroiłam na 4) i wrzuć do miski.

Do śliwek dodaj cynamon.

Zetrzyj na tarce marcepan (duże oczka), lub po prostu porwij rękami, i dodaj do śliwek.

Śliwkowy mix wyłóż na podpieczonym spodzie.

Przygotuj kruszonkę. Masło, mąkę z proszkiem i cukier zagnieć, aż zrobi się kulka.

Rozprowadź kruszonkę na cieście, używając tarki lub jak tylko masz ochotę :)

Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złocista.

Wyłóż z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Podawaj z lodami cynamonowymi.